s Ruhe – Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Gent

Artistiek directeur
PHILIPPE HERREWEGHE

11/11/2008 — 19:15
De Kuub | Turnhout | BE
tickets

Ruhe

De mens op zoek naar de samenhang/de samenzang moet vele obstakels overwinnen; vandaar waarschijnlijk dat hij als een beest tekeer gaat, als hij de gevonden harmonie bedreigd weet door de chaos.
RUHE is een liedrecital dat brutaal onderbroken wordt door mensen die willen vertellen over hun vrijwillige dienstname bij de SS in 1940. Het zoeken naar harmonie was voor hen toentertijd, net als voor de zangers nu, het uitgangspunt en net als bij een koor met enige ambitie moest ook bij hen al wie vals zong eruit. Zij vragen om begrip daarvoor. De Nederlandse kunstenaars Armando en Hans Sleutelaar voerden in de loop van de jaren zestig een aantal gesprekken met mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakten van de SS. Zij tikten de bandjes uit, lieten de vragen weg en het resultaat is een aantal monologen van mensen die proberen te verduidelijken wat en hoe ze toen dachten en voelden en waarom hun leven die wending heeft genomen. Geen spijtoptanten, maar mensen die zich op geen enkele wijze kunnen ontdoen van hun verleden.
De zangers van Collegium Vocale en de twee acteurs (keuze uit Josse De Pauw, Tom Jansen, Dirk Roofthooft en Carly Wijs) hebben hun stoelen bezet wanneer het publiek binnenkomt en de nog vrije plaatsen inneemt. De toehoorders zitten tussen zangers en spelers. De voorstelling begint. Simpel aangrijpend.

Meer info: “Muziektheater Transparant”:http://www.transparant.be