s De Blinden – Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Gent

Artistiek directeur
PHILIPPE HERREWEGHE

01/09/2018 — 20:45
Stadswallen | Veere | NL

CONCEPT & REGIE Josse De Pauw
COMPOSITIE Jan Kuijken
TEKST Maurice Maeterlinck
TEKSTBEWERKING Josse De Pauw & Jan Kuijken
EINDMONOLOOG Tom Jansen MET Josse De Pauw, Gorges Ocloo, Taka Shamoto
MUZIKALE LEIDING Marnix De Cat
MUZIKALE UITVOERING Collegium Vocale Gent
LICHT & DECOR Eric Soyer
KOSTUUMS Greta Goiris
TECHNIEK Brecht Beuselinck, Jannes Dierynck, Wim Piqueur
ENGELSE VERTALING Laurence Alma Tadema
PRODUCTIELEIDING Kristel Deweerdt
PRODUCTIE LOD muziektheater en Theaterproductiehuis ZEELANDIA
COPRODUCTIE KVS Brussel, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Theater Aan Zee, Collegium Vocale Gent, Le Manège Maubeuge, Théâtre de Namur, GoneWest, cultuurprogramma van de provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WOI
MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland
MET DE STEUN VAN Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid

Collegium Vocale Gent Viola Blache (sopraan - jonge blinde vrouw), Cécile Pilorger (alt - oudste blinde vrouw), Magdalena Podkościelna (sopraan), Sofia Gvirts (alt), Karolina Hartman (alt) (3 biddende blinde vrouwen), Philippe Kaven (bas - oude blinde man), Marnix De Cat (countertenor), Vincent Lesage ( tenor), Felix Rumpf (bariton) (3 blinde mannen)
tickets

De Blinden

Sterke teksten hebben in alle tijden iets te zeggen. Meer dan een eeuw geleden schreef Maurice Maeterlinck Les Aveugles, en die tekst is vandaag nog altijd leesbaar, zegbaar, zingbaar, beluisterbaar… en ook nog ten volle begrijpelijk binnen de eigen tijd.

Een groep blinden op een eiland, in een bos, in de herfst… ze horen de zee, de vallende bladeren. Ze wachten op hun gids, hun leider, de priester… hij die kan zien. Waar is hij? Is hij weggegaan? Voor even of voor altijd? Komt hij terug? Is hij dood? Ze weten niet, ze zien niet, ze wachten.

De blinden, de aangespoelden, de vluchtelingen, de achtergelatenen… zij die niet kunnen zien. En de priester, de leider, de gids… kan hij zien of is hij ziende blind? En het publiek, zij die komen kijken… kunnen zij zien?

Josse De Pauw en Jan Kuijken bewerkten de tekst van Maeterlinck tot een voorstelling, met muziek van Jan Kuijken uitgevoerd door Collegium Vocale Gent en met Josse De Pauw, Gorges Ocloo en Taka Shamoto op scène. De Blinden is het derde deel van De Pauws Trilogie/Trifonie, na De Helden en De Mensheid.