s Bloed & rozen – Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Gent

Artistiek directeur
PHILIPPE HERREWEGHE

09/02/2012 — 19:00
tickets

Bloed & rozen

Bloed&rozenHet lied van Jeanne en Gillesp. Na  _Mefisto forever_  en _Atropa. De wraak van de vrede_  zetten Guy Cassiers en Tom Lanoye hun succesvolle samenwerking verder met Bloed&rozen. Het lied van Jeanne en Gilles. Dit keer concentreren zij zich op twee historische figuren uit de 15e eeuw.

p. Jeanne d’Arc, een eenvoudig boerenmeisje, beweerde van God de opdracht te hebben gekregen om Frankrijk van de Engelse bezetting te bevrijden. Na enkele spectaculaire overwinningen werd ze gevangengenomen en als een heks op de brandstapel ter dood gebracht. In 1920 werd ze heilig verklaard. Gilles de Rais, een van de rijkste edelmannen van Frankrijk, vocht aan de zijde van Jeanne. Na haar dood gaf hij zich over aan magie en seksuele excessen. Hij werd veroordeeld wegens tovenarij, sodomie en moord op tientallen jongelingen.

p. Terwijl Cassiers en Lanoye zich voorheen concentreerden op de politieke en militaire macht, verschuift de aandacht in _Bloed&rozen. Het lied van Jeanne en Gilles_ naar het gerechtelijke apparaat en de religieuze macht. Ook in deze domeinen manifesteren zich gevaarlijke fundamentalismen. De gruwel van de 15e eeuw wordt daarmee een spiegel voor de 21e eeuw.

p. Componist Dominique Pauwels, die eerder al samenwerkte met Guy Cassiers voor de productie _Onegin_ en _Wolfskers_ , staat in voor een nieuwe muzikale compositie voor _Bloed en rozen_ . Deze compositie voor drie vocale trio’s en alle varianten daarop, zal teruggrijpen naar de principes van de vroeg-middeleeuwse en polyfone muziek die ook voor schrijver Tom Lanoye inspiratiebron is voor de speeltekst van _Bloed&rozen_ . Voor de a capella uitvoering van deze compositie tekenen 9 zangers van Collegium Vocale Gent.